2020. október 22. csütörtök

2020. október 15., csütörtök 16:13

A Magyar Szakszervezeti Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. október 15., csütörtök (OS) - Elfogadhatónak tartják a szakszervezetek a Fővárosi Önkormányzat újraindítási adó tervét, amennyiben ez, vagyis az plusz bevétel garancia arra, hogy a főváros nemcsak megőrzi a munkahelyeket a saját cégeinél, közintézményeinél, hanem béremelésre is fordítja – olvasható a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közös közleményében.

A szakszervezetek elfogadhatónak tartják a megemelt iparűzési – újraindítási – adó átmeneti bevezetését a fővárosban azoknál a cégeknél, amelyeknek a bevétele nem csökkent sőt, még esetleg emelkedett is a járvány ideje alatt – írja közös közleményében a MASZSZ, a SZEF, valamint az ÉSZT. A konföderációvezetők azonban hangsúlyozzák: akkor tudják támogatni ezt a tervet, ha ígéretet kapnak arra, hogy a pluszbevételből a főváros megőrzi a munkahelyeket és nyitott a béremelésre is. A közlemény aláírói szerint érthető, hogy miután a kormány jelentős forrást elvont a fővárostól – is –, helyben kell valahogyan pótolni a hiánynak legalább egy részét. Ezért úgy vélik, elfogadható a terv, amely szerint ehhez most olyan cégek nyújtsanak segítséget, amelyek pénzügyi helyzetük alapján megtehetik ezt.
A konföderációk hangsúlyozzák: most több tízezer munkahely megmentése a legfontosabb azért, hogy senki ne maradjon megélhetési forrás nélkül. Közös közleményükben kiemelik: az újraindítási adót kizárólag átmenetinek tekintik.

Kiadó: Magyar Szakszervezeti Szövetség