2024. április 23. kedd

2020. október 15., csütörtök 17:32

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. október 15., csütörtök (OS) - Szégyenletes az NVB mai döntése, a DK a Kúriához fordul

A fideszes többségű Nemzeti Választási Bizottság ma elutasította a Demokratikus Koalíció népszavazási kezdeményezését, amelyet a mindenkinek járó, ingyenes koronavírus-tesztért indítottunk. Az NVB indoklása bepillantást enged a diktatúrák és a nép viszonyába: szerintük ez kormányrendeleti hatáskör, amibe az emberek nem szólhatnak bele. A kormány tehát előbb a járványvédelmi szakemberek véleményét vette semmibe, amikor nem kezdett ingyenes és tömeges tesztelésbe, most pedig semmibe veszi az emberek akaratát is, akik joggal tartanak igényt a befizetett adóikból vásárolt tesztekre.

A Demokratikus Koalíció a Kúriához fordul az NVB mai szégyenletes döntése után. A DK szerint az embereknek joguk van eldönteni, hogy széleskörű, bárki számára feltételek nélkül elérhető ingyenes koronavírus-tesztelést akarnak, vagy kijárási korlátozásokat és az ország lezárását. A DK szerint ha nem lesz a kérdésben népszavazás és a magyarok nem kényszeríthetik a kormányt a koronavírus-tesztek ingyenessé tételére, az a járvány nyomon követése híján előbb-utóbb korlátozó intézkedésekhez, az ország lezárásához és még nagyobb gazdasági válsághoz fog vezetni. A DK reméli, hogy a Kúria szabad utat ad a népszavazásnak és az embereknek ahhoz, hogy ők döntsék el, melyik utat akarják járni.

Sebián-Petrovszki László
a DK pártigazgatója, országgyűlési képviselője