OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. október 18., vasárnap 10:11

A Magyar Haltani Társaság közleménye
    Budapest, 2020. október 18., vasárnap (OS) - Melyik faj lesz az év hala 2021-ben? Az angolna, a fürge cselle vagy a jászkeszeg? Ezt azok döntik el, akik szavaznak a jelöltek valamelyikére a Magyar Haltani Társaság honlapján (http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php). Az akció célja: őshonos halaink népszerűsítése.

    Az alakját és mozgását tekintve is kígyószerű, a méteres hosszt is elérő angolna különleges halunk. Annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert eredetileg természetes úton jutott vizeinkbe. Amióta a telepítése megszűnt, ritkán kerül elő, és Európa más tájain is megfogyatkozott.
Kicsiny halunk a maximum 8-10 centis fürge cselle. Eurázsiai elterjedésű faj, mely főként a hegy- és dombvidéki patakokban él, de ott sem általános. A férgektől a vízbe hulló rovarokon át az algákig és a növényi részekig, magvakig mindent elfogyaszt, ezért még a nagyon kis vízhozamú, igen szerény táplálékkínálatú vízfolyásokban is képes fennmaradni. A környezeti változásokra azonban érzékeny, állományai visszaszorulóban vannak, ezért védett.
Az ezüstös pikkelyű, rendszerint vöröses alsó úszókkal díszelgő jászkeszeg áramláskedvelő faj, főként a kisebb-nagyobb folyók alföldi és dombvidéki szakaszait kedveli. Ennek köszönhetően a jelentősebb vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén számítani lehet rá. Főként kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozik, s nem ritkák a 30 centit meghaladó példányai. Húsa szálkás, de sütve és főzve egyaránt ízletes.
A Magyar Haltani Társaság várja a halkedvelők szavazatait.

     Kiadó: Magyar Haltani Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.