OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. október 19., hétfő 11:13

Az MSZP Országos Központjának közleménye
    Budapest, 2020. október 19., hétfő (OS) - A jelölt alkalmatlansága miatt ne kerüljön sor a Kúria elnökének megválasztására!

        Az MSZP kezdeményezi, hogy a Kúria elnökének megválasztását célzó titkos szavazásra ne kerüljön sor, azaz a szavazás kerüljön le a napirendről. A halasztás a jelölt személye miatt indokolt, mivel az Országos Bírói Tanács nem támogatta Varga Zsolt András elnökké való megválasztását.
     Hiába hozott a Fidesz ismét személyre szabott törvényeket annak érdekében, hogy a jelöltjének szabad utat biztosítson a Kúria elnöki székéig, az OBT szakmai véleményt akkor sem hagyhatja figyelmen kívül!
     A fideszes jelölt ugyanis "korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs."
     Mindezek mellett Varga Zsolt András még a pártatlanság követelményének sem képes megfelelni Polt Péter legfőbb ügyész egykori helyetteseként.
     MSZP szerint a legfőbb bírói fórum vezetője nem lehet egy ítélkezési gyakorlat nélküli fideszes pártkatona, ezért elengedhetetlennek tartja az Országgyűlés hétfői napirendjének módosítását.
     Amennyiben a Fidesz mégis áterőlteti a szavazáson az alkalmatlan jelöltjét, akkor azzal megerősíti az Európai Bizottság jogállami jelentésében megfogalmazott, az igazságszolgáltatásra vonatkozó kritikákat.

Tóth Bertalan
az MSZP társelnöke, frakcióvezető

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.