OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. október 24., szombat 13:18

A Krajczáros Alapítvány közleménye
    Budapest, 2020. október 24., szombat (OS) - Nemzetközi gyertyagyújtási akció/ International candle lighting action

        November 11-e, 11 óra 11 perc az angolszász országokban az emlékezet pillanata. Ekkor minden esztendőben megállnak egy percre az emberek és a harctéren elesett katonák előtt tisztelegnek. Kabátjukon piros pipacs kitűzőt viselnek.
     Itthon és Közép-Európában kevésbé ismert a poppy szimbólummá válásának történet.
     Ezért a Krajczáros Alapítvány immáron XI. alkalommal szervezi meg a nemzetközi online akciót, ahol a családi otthonokban, a katonai sírkertekben, emlékműveknél mécsesek gyújtására orientálják a magyar és más népek polgárait. Egyben emlékfák ültetését is szorgalmazzák, valamint törekednek a vér virága, azaz a pipacs jelkép népszerűsítésére is.
     A 10 esztendős előzmény nyomán sok helyen már hagyományosnak tekintik e megemlékezést. A FB oldalukon - https://www.facebook.com/groups/1826910277549148/ - már most többen érdeklődtek, hogy az idén is lesz-e közös akció, amire egyértelmű igen a válasz.
     E tevékenységük sikerét, hatókörét jelzi, hogy felhívásukra a már kialakult partneri körükben évente 15-16 országból, mintegy 20 ezer főt érintően kaptak fotókkal, videókkal alátámasztott visszacsatolást. Az idén is hasonló léptékekre számítanak.
     A szervezőknek meggyőződése, hogy száz esztendő távlatában elérkezett az ideje a közös emlékezetnek, a népek közti megbékélésnek.

     Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.