2024. április 18. csütörtök

2020. október 25., vasárnap 13:33

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2020. október 25., vasárnap (OS) - A Pénzügyminisztérium szerint július 1-je óta senki sem eshet ki önhibáján kívül a térítésmentes egészségügyi ellátásból, a tárca azonban önhiba alatt a pénztelenséget is érti.

A tárca arcátlan propagandaszövege gondolkodó ember előtt nem rejtheti el az Orbán-kormány politikájának sivár embertelenségét. A Pénzügyminisztérium azt állítja, hogy az új rendszerben önhibáján kívül senki nem eshet el az ingyenes egészségügyi ellátástól, mert a tartozásról azonnal tájékoztatást küld az adóhivatal, illetve a nyugdíjasok, diákok, kismamák és hajléktalanok mellett a szociálisan rászorulóknak is törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást.
     A tárca közölte, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a 34 200 forintot nem haladja meg – és más feltételek is fennállnak–, a hivatal egy erről szóló hatósági bizonyítványt állít ki, amely a kérelem kiállításától számítva egy évig biztosítja az ingyenes egészségügyi ellátást. A Párbeszéd arra hívja fel a Pénzügyminisztérium figyelmét, hogy a 34 200 forintos jövedelmi határ alig haladja meg a létminimum harmadát, a bizonyítvány létéről meg az arra jogosultak sem tudnak.
     Az Orbán-kormány az utóbbi évtizedek szociálisan legérzéketlenebb kormánya, amely elképesztő módon éppen egy világjárvány idején vonja meg az ingyenes egészségügyi ellátást az emberektől. A Párbeszéd követeli a júliusban hatályba lépett embertelen tb-törvény visszavonását!

Budapest, 2020. október 25.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

Kiadó: Párbeszéd