2024. április 23. kedd

2020. október 28., szerda 15:06

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. október 28., szerda (OS) - Megkezdődtek az egyeztetések a jövő évi minimálbérekről

Az államtitkár az ülésen hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a bérek emelését. 2013 eleje óta, tehát már 91 hónapja töretlen a reálkeresetek növekedése Magyarországon, ez a tendencia idén is folytatódott. Bodó Sándor ismertetése szerint a gyors és célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a koronavírus-járvány első hulláma után érdemben sikerült csökkenteni az álláskeresők számát. A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedéseinek is betudhatóan 2020 októberére 300 ezer fő közelébe esett a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. A legfrissebb adatok alapján már 19 hete folyamatosan csökken a munka nélkül lévők száma hazánkban, miközben a foglalkoztatottaké ismét meghaladta a 4,5 milliót.

A VKF ülésén a felek megtárgyalták a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései mellett az utóbbi évek bérfolyamatainak alakulását és a reálkereseti mutató negyedéves emelkedését is. A szociális partnerek beszámolót halhattak a foglalkoztatás felügyeletben tervezett, parlamenti döntésre váró változtatásokról. A minimálbérrel kapcsolatos egyeztetések novemberben folytatódnak.

Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium