OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2020. november 18., szerda 14:46

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. november 18., szerda (OS) - Gyermek- és családellenes támadást indított a Fidesz az örökbefogadás korlátozásával

    Alapvető emberi jogokat sért az örökbefogadás szabályainak tervezett korlátozása, amely kimondaná, hogy az apa férfi, az anya nő. A törvénymódosítás értelmében az egyedülálló vagy élettársi kapcsolatban élő szülők csak miniszteri különengedéllyel fogadhatnának örökbe gyereket, amivel a Fidesz abszurd és elfogadhatatlan módon sértené és korlátozná a családalapításhoz való jogot. A minden európai és demokratikus értéket felrúgó intézkedéssel Orbánék a keleti diktatúrákhoz sodornák még közelebb, a nyugati demokráciáktól taszítanák még távolabb az országot.

A Demokratikus Koalíció és a Liberálisok szerint elfogadhatatlan az élettársi viszonyban élők újabb jogfosztása, az, hogy a kormány elő akarja írni, milyen kapcsolatban kell élnie annak, aki gyereket szeretne örökbe fogadni. A házasság nem garancia a gyermeknevelés minőségére, ahogy az élettársi viszony sem. A gyerekeknek szeretetre, figyelemre, törődésre és gondoskodásra van szüksége, és ez nem azon múlik, hogy a szülők házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek. A kormánynak ezért arra kellene törekednie, hogy azok fogadhassanak örökbe, akik anyagi és lelki biztonságban tudják felnevelni gyermeküket, mindegy, hogy élettársi viszonyban élőkről vagy egyedülállókról van szó. 2022-ben többek közt azért kell leváltani az Orbán-kormányt, hogy ezt a jogsérelmet orvosolni tudjuk.

Bősz Anett

A DK frakcióvezető-helyettese, a Liberálisok elnöke
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.