2024. április 24. szerda

2020. november 18., szerda 14:46

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. november 18., szerda (OS) - Gyermek- és családellenes támadást indított a Fidesz az örökbefogadás korlátozásával

Alapvető emberi jogokat sért az örökbefogadás szabályainak tervezett korlátozása, amely kimondaná, hogy az apa férfi, az anya nő. A törvénymódosítás értelmében az egyedülálló vagy élettársi kapcsolatban élő szülők csak miniszteri különengedéllyel fogadhatnának örökbe gyereket, amivel a Fidesz abszurd és elfogadhatatlan módon sértené és korlátozná a családalapításhoz való jogot. A minden európai és demokratikus értéket felrúgó intézkedéssel Orbánék a keleti diktatúrákhoz sodornák még közelebb, a nyugati demokráciáktól taszítanák még távolabb az országot.

A Demokratikus Koalíció és a Liberálisok szerint elfogadhatatlan az élettársi viszonyban élők újabb jogfosztása, az, hogy a kormány elő akarja írni, milyen kapcsolatban kell élnie annak, aki gyereket szeretne örökbe fogadni. A házasság nem garancia a gyermeknevelés minőségére, ahogy az élettársi viszony sem. A gyerekeknek szeretetre, figyelemre, törődésre és gondoskodásra van szüksége, és ez nem azon múlik, hogy a szülők házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek. A kormánynak ezért arra kellene törekednie, hogy azok fogadhassanak örökbe, akik anyagi és lelki biztonságban tudják felnevelni gyermeküket, mindegy, hogy élettársi viszonyban élőkről vagy egyedülállókról van szó. 2022-ben többek közt azért kell leváltani az Orbán-kormányt, hogy ezt a jogsérelmet orvosolni tudjuk.

Bősz Anett

A DK frakcióvezető-helyettese, a Liberálisok elnöke