2020. december 1. kedd

2020. november 19., csütörtök 12:25

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2020. november 19., csütörtök (OS) - LMP: A kormány becsapta a kulturális dolgozókat! -

A Kormány július óta megpróbálja kijátszani a kulturális dolgozókat és úgy beállítani, mintha már meg is kapták volna a beígért béremelésüket, pedig ez nem igaz. Tegnap kiderült a számukra, hogy újabb kísérlet született a beígért 6%-os béremelésük eltussolására.

Fekete Péter államtitkár úr és Krucsainé Herter Anikó államtitkár asszony hónapok óta sunyít a jogviszonyváltással élő, közalkalmazotti státuszból kitett dolgozók bérét illetően és megpróbálja értelmezési hibának beállítani a nem létező béremelést. Szerintük már szeptember végével megérkezett a településekhez a 6%-os béremelést fedező emelt normatíva. Azonban, az emelt normatíva a 305/2020-as rendelet szerint csakis a minimálbér és a garantált bérminimum 2020. január 1-jétől történő emelését és a pedagógusok előmeneteli rendszerének illetményemelését hivatott fedezni, a 6%-ra még csak elegendő sem lenne!

Nyilvánvaló tehát, hogy a Kormány kibújni próbál a kifizetés alól, hiszen Krucsainé helyettes államtitkárnak sem volt fogalma arról, hogy valóban megtörtént-e a kormánydöntés végrehajtása. A napokban a kormányzat továbbá hamisan azt állította, hogy biztosította a fedezetet, tehát innentől mossa kezeit, a kifizetés pedig az önkormányzatok felelőssége.

Követeljük a Kormánytól, hogy hagyjon fel az olcsó hazugságok terjesztésével és azonnali hatállyal fizesse ki a kulturális dolgozók béremelését!

Ungár Péter
országgyűlési képviselő