OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. november 20., péntek 12:45

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - Az MGYOSZ javaslatai a járvány okozta gazdasági válság kezeléséhez

        A tagvállalatainktól, illetve tagszövetségeinktől (építőipar, gépipar, gyógyszeripar, vegyipar, könnyűipar, kereskedelem, idegenforgalom, vendéglátás, gépjármű-kereskedelem, nyomdaipar és egyéb ágazatok) érkező jelzések nyomán szövetségünk elnöksége az alábbiakban foglalja össze a járvány okozta helyzet kezelésére, illetve a károk enyhítésére tett javaslatait.

Bár vannak ágazatok, amelyek keresletét növelte a krízishelyzet, illetve vannak olyan szektorok, ahol viszonylagos stabilitás érzékelhető, de a gazdaság széles körében súlyos gondok mutatkoznak. Határozott véleményünk szerint a kormányzatnak és a nemzetgazdaságnak fel kell készülnie olyan kimenetekre is, ahol a szokásos működés csak 2021 második felére, vagy akár csak 2022 elejére áll helyre.

Ezért a járvány okozta válság hatékony kezelése kettős igényt támaszt: egyrészt azonnali, rugalmas intézkedéseket, másrészt a hosszú távú gazdaságpolitikai célok és eszközök melletti elköteleződést, a nemzetközi versenyképesség folyamatos, kiemelten tudásbázisú javítását.

A következő rövid távú intézkedéseket javasoljuk:

•    a tavasszal bevezetett, a K+F dolgozók munkahelyének megtartására hivatott támogatási rendszer folytatását a válsággal erősen érintett ágazatokban, struktúrákban, a bürokratikus elemeinek csökkentése mellett.
•    
     Kiadó: Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.