OS Országos Sajtószolgálat
2020. december 1. kedd
Ismertető


2020. november 20., péntek 13:10

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - "Válság, járványok és más krízisek idején még fontosabbá válnak a gyermeki jogok és az a szemléletmód, ahogyan a gyermekekkel kapcsolatos kérdésekhez közelítünk" – emlékeztet a gyermekek jogainak világnapján dr. Kozma Ákos. Az alapvető jogok biztosa arra is felhívja a figyelmet: a gyermeki jogok nem igények, hanem alkotmányos normák, amelyeket a gyermekek valós szempontjai, alapvető szükségletei hívnak életre.

    Az első nagy nemzetközi gyermekjogi dokumentumnak az 1924-es Genfi Nyilatkozatot szokás tekinteni, amelyet egy addig példátlan globális krízis – az első világháború és az azt követő súlyos gazdasági és társadalmi helyzet, továbbá a hatalmas spanyolnáthajárvány tombolása hívott életre. Öt pontja ma is megszívlelendő. Eszerint bajban mindig először a gyermekeken kell segíteni, a gyermek egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez szükséges valamennyi erőforrást biztosítani kell, a gyermeket arra kell nevelni, hogy a "kenyerét megkereshesse", és annak tudatában, hogy képességeit embertársai szolgálatába állíthassa.
Az ennek szellemi talajára építkező, az ENSZ égisze alatt 65 évvel később megszövegezett Gyermekjogi Egyezmény megkülönböztetett helyet foglal el a nemzetközi jogvédelemben – átformálta és folyamatosan formálja a gyermeki jogokról való gondolkodást.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.