2020. december 1. kedd

2020. november 20., péntek 13:10

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - "Válság, járványok és más krízisek idején még fontosabbá válnak a gyermeki jogok és az a szemléletmód, ahogyan a gyermekekkel kapcsolatos kérdésekhez közelítünk" – emlékeztet a gyermekek jogainak világnapján dr. Kozma Ákos. Az alapvető jogok biztosa arra is felhívja a figyelmet: a gyermeki jogok nem igények, hanem alkotmányos normák, amelyeket a gyermekek valós szempontjai, alapvető szükségletei hívnak életre.

Az első nagy nemzetközi gyermekjogi dokumentumnak az 1924-es Genfi Nyilatkozatot szokás tekinteni, amelyet egy addig példátlan globális krízis – az első világháború és az azt követő súlyos gazdasági és társadalmi helyzet, továbbá a hatalmas spanyolnáthajárvány tombolása hívott életre. Öt pontja ma is megszívlelendő. Eszerint bajban mindig először a gyermekeken kell segíteni, a gyermek egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez szükséges valamennyi erőforrást biztosítani kell, a gyermeket arra kell nevelni, hogy a "kenyerét megkereshesse", és annak tudatában, hogy képességeit embertársai szolgálatába állíthassa.
Az ennek szellemi talajára építkező, az ENSZ égisze alatt 65 évvel később megszövegezett Gyermekjogi Egyezmény megkülönböztetett helyet foglal el a nemzetközi jogvédelemben – átformálta és folyamatosan formálja a gyermeki jogokról való gondolkodást.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala