OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. november 20., péntek 13:10

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - Magyarországon az alapvető jogok biztosának kiemelt feladata, hogy egyfajta gyermekjogi ombudsmanként működjön. Küldetése, hogy nyomon kövesse a gyermekek jogaival kapcsolatos nemzetközi elvárásokat, a magyar szakemberek körében szakmai párbeszédet tartson fenn, közreműködjön a válaszok nemzetközi keresésében.

    Az alapvető jogok biztosa 2020-ban is számos fontos üzenettel bíró, közvetlenül vagy közvetve a gyermekek jogainak védelmével és érvényesülésével kapcsolatos vizsgálatot folytatott. Vizsgálta az oktatást érintő egyedi beadványokat, az iskolai véleménynyilvánítás korlátozhatóságát, áttekintette a testvérek közös örökbefogadásának gyakorlatával, a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek oktatásának helyzetével kapcsolatos kérdéseket, a gyermekek ismételt hatósági meghallgatásának következményeit tárta fel. Áprilistól pedig a gyermekotthonokban és a különleges gyermekotthonokban több helyszíni, személyes látogatás során győződött meg a járványhelyzettel kapcsolatos speciális problémákról, és a megtett intézkedésekről.
Dr. Kozma Ákos a gyermekek jogainak világnapján emlékeztet arra, hogy a jelenlegi járványhelyzet sok mindent meghatároz és befolyásol, de nem teheti zárójelbe a gyermeki jogokat. Kényes egyensúlyt kell fenntartani a gyermek jogai, legjobb érdeke, a biztonság, vagy épp az oktatáshoz való jog biztosítása között, mindez pedig a korábbinál is erősebb együttműködést, közös gondolkodást kíván az állami és a civil szféra, a nemzeti és a nemzetközi szervezetek között.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.