OS Országos Sajtószolgálat
2020. december 1. kedd
Ismertető


2020. november 20., péntek 13:33

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) -

    Egy újabb kormányrendelet pedig további szigorítást vezetett be a járványhelyzet súlyosbodásával, miszerint a 10 000 főnél nagyobb lélekszámú település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen – kivéve sporttevékenység során, parkokban, zöldterületeken – is kötelező a maszkviselés.
A maszkviselés minél szélesebb körben történő előírásának szükségessége a járványhelyzetre tekintettel önmagában nem vitatható. Az intézkedés arányosságát azonban éppen azok a garanciák teremthetik meg, amelyek az egyes fogyatékossággal élő csoportok emberi méltósághoz való jogának érvényesülését is szem előtt tartják. A védelmi intézkedések meghozatalakor az érintett személyek szempontjait azonos tisztelettel és körültekintéssel kívánatos mérlegelni.
A CRPD egyik alappillére az "észszerű alkalmazkodás" fogalma. Ez olyan elengedhetetlen és megfelelő módosításokat és változtatásokat jelent, amelyek nem okoznak aránytalan és indokolatlan terhet, és adott esetben szükségesek, hogy biztosítsák a fogyatékossággal élő személy alapvető jogainak a mindenkit megillető, egyenlő mértékű gyakorlását. Az ombudsman szerint a kulcs a társadalmi esélyek kiegyenlítésének lehetősége, a megismerés és az elfogadás elvei mentén, ahogyan azt a gyakorlat és a tudomány is alátámasztja.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.