2020. december 4. péntek

2020. november 21., szombat 11:45

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2020. november 21., szombat (OS) - Ezeket a pártokat értékeli most az ÁSZ – 180 rendszeres állami támogatásban nem részesülő párt törvényességi ellenőrzése van folyamatban

Az Állami Számvevőszék minden bejegyzett párt ellenőrzésére jogosult. A rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását az ÁSZ kétévente értékeli. Jelenleg is több, döntő mértékben közpénzekből működő párt ellenőrzése van folyamatban. 2020-ban az ÁSZ megkezdte a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok ellenőrzését.

A pártok társadalmi rendeltetése, hogy a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, valamint a politikai életben való állampolgári részvételhez szervezeti kereteket nyújtsanak. A pártok működését, gazdálkodását a párttörvény szabályozza. Minden párt – a hivatalos bírósági bejegyzésével egyidejűleg – elfogadja a párttörvény rendelkezéseit.

A 180 pártot érintő ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyi kimutatás készítési és közzétételi kötelezettségüknek. Az ellenőrzés társadalmi jelentőségét az adja, hogy egy választáson – a vonatkozó előírások és feltételek teljesítése esetén – ezek a pártok is állíthatnak országos listát, jelölteket, vagyis közreműködhetnek a népakarat kinyilvánításában. Ezért alapvető jelentősége van annak, hogy a működésük törvényessége biztosított legyen.

További részletek az ÁSZ Hírportálján (www.aszhirportal.hu)

Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője
     Kiadó: Állami Számvevőszék