OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. november 22., vasárnap 09:07

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 22., vasárnap (OS) - A Magyar Közoktatás Napjára

        1777 augusztusában lépett életbe a Ratio Educationis, amely rendeletileg egységesen szabályozta és modernizálta a magyar közoktatást, egyben kivette azt a katolikus egyház felügyeletéből. Tankötelezettséget írtak elő a 6-12 éveseknek és növelték az iskolák, tanárok számát is. Az ezt követő módosítás 1804-ben talán legfontosabb eleme az volt, hogy lefektették a polgári iskolák alapjait, és nemzetiségi, valamint vallási türelmet hirdettek az oktatásban. A fejlődés sorában nem feledkezhetünk meg Eötvös József kiegyezést követő tevékenységéről: megkezdődött a magyar közoktatás valódi modernizációja! A magyar népoktatástörténet kiemelkedő jelentőséggel bíró jogdokumentuma az Eötvös nevéhez fűződő 1868. évi XXXVIII. törvénycikk.
     2020. november 22-én, amikor megtartjuk a jeles napok sorában a magyar közoktatás napját - és amely nap egyben Ady Endre születésnapja is –, nem sok ünnepelni valót hagyott az Orbán-kormány a pedagógusoknak. Az oktatás szekerét – mindannyiunk jobb jövőjének zálogát – nem előre, hanem hátra, lassan a XVIII. és a XIX. század minden haladó gondolatát visszaszorítva tolják az egyre mélyebb kátyúba!

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.