OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. november 22., vasárnap 10:31

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal közleménye
    Budapest, 2020. november 22., vasárnap (OS) - Rövidebb várólista, gyorsabb diagnózis - Elindult a főváros CT, MR programja

        Mint az ismert a főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros 5 év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből.
     Ennek a megállapodásnak a keretében érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális 2 milliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ.
     2 milliárd forintból 31.770 CT és 9.846 MR vizsgálatot vásárol a Fővárosi Önkormányzat az előző évhez képest. Az onkológia iránydiagnózissal végzett CT vizsgálat esetén ez 88%-os bővülést, az MR vizsgálat esetében pedig 62%-os bővülést jelent.
     Életbe lép a daganat gyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.
     Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban. A daganatos betegségek jelentik a 2. leggyakoribb halálokot Magyarországon. Minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban. 2019-ben a Fővárosban 21 ezren haltak meg és ebből 5.488 volt a daganatos halálozás.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Iroda

     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.