OS Országos Sajtószolgálat
2021. január 16. szombat
Ismertető


2020. november 24., kedd 13:30

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2020. november 24., kedd (OS) - Az ÁSZ üdvözli a készpénzhasználat visszaszorítását

    A készpénzhasználat csökkentéséről, illetve az online ügyintézés kiterjesztéséről is döntött a gazdasági operatív törzs keddi ülésén. Az Állami Számvevőszék 2019-ben felvetette a készpénzhasználat teljes felszámolását a közszférában. A digitalizáció, illetve az online ügyintézés fejlesztését a COVID-19 világjárvány következtében kialakult rendkívüli helyzet különösen időszerűvé teszi.
A digitalizáció a magyar közszféra legjelentősebb kihívása, ami egyben a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés hatékony eszköze is. Az adó- és hatósági ügyintézés digitalizálása, illetve a kormányhivatali ügyek "egyablakossá" tétele, valamint digitális platformokra való terelése nemcsak gyorsítja, egyszerűsíti az egyes ügyek intézését, hanem minimalizálja a visszaélésre lehetőséget adó helyzeteket, továbbá hozzájárul a magyar gazdaság elmúlt években megkezdődött jelentős kifehérítéséhez.
A készpénzhasználat csökkentése tovább erősíti a magyar gazdaság fenntartható kifehérítését. Az Állami Számvevőszék 2019-ben – a 2018-as tevékenységét összefoglaló országgyűlési tájékoztatóban – felvetette a készpénzhasználat teljes felszámolását a közszférában, az integritás növelése, illetve a bürokrácia és az adminisztráció csökkentése érdekében.
Mindezek alapján nagy jelentősége van a digitalizáció térnyerésének, a digitális ügyintézés kiterjesztésének újabb és újabb területekre – az ÁSZ üdvözli az erre irányuló törekvéseket.

Horváth Bálint, szóvivő
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.