OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. december 4., péntek 13:46

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. december 4., péntek (OS) - A Magyar Hollywood Tanács december 5-ét Pressburger Imre-emléknappá nyilvánította.

    Pressburger Imre Oscar-díjas angol forgatókönyvíró, filmrendező és producer 1902. december 5-én született Miskolcon. Németországban, az UFA filmstúdiónál kezdte karrierjét, keresett forgatókönyvíró lett.
Berlinben a náci hatalomátvétel után lehetetlenné vált a helyzete, így több filmes kollégájával együtt elhagyta Németországot. Számos magyar filmestől eltérően, nem Hollywoodban, hanem Angliában telepedett le 1935-ben. Korda Sándor bemutatta Michael Powell rendezőnek, akivel rendkívül sikeres együttműködés vette kezdetét.
A The Archers (Az Íjászok) néven ismertté vált szerzőpáros tucatnyi filmet írt és rendezett együtt, többek között olyan klasszikusokat, int a Blimp ezredes és a 49-es szélességi fok, melyért Pressburger 1942-ban Oscar-díjat kapott.
Tizenhét éves együttműködésük kihagyhatatlan a brit filmtörténetből. Leginkább maradandót a zenés film műfajában alkottak, melyek közül a legismertebb a Piros cipellők című mozi, amely minden idők legnézettebb angol filmje lett. A Brit Filmintézet 1978-ban különdíjjal emlékezett meg Pressburger és Michael Powell együttműködéséről, 1982-ben a velencei filmfesztiválon életművükért Arany Oroszlán díjat kaptak.
Miskolci szülőházán (Szentpéteri kapu 3.) emléktáblát helyeztek el. A Magyar Hollywood Tanács születésnapján mindig megkoszorúzza azt. Bokor Balázs elnök szerint Pressburger életművét minél szélesebb körben kell megismertetni a fiatalokkal is.
     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.