2024. április 19. péntek

2020. december 11., péntek 11:51

A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 11., péntek (OS) - Élenjáró izraeli technológiát tartalmazó radarokat vásárol a Rheinmetall Canada vállalattól a Magyar Honvédség. Ipari együttműködés kíséri a harcban kipróbált lokátorok beszerzését.

ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítő radarok beszerzéséről írt alá ma szerződést a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.
     Az izraeli IAI ELTA cég aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le. A hazai légtérellenőrzésben három évtizede ez az első nemzeti keretben megvalósuló radarbeszerzés, melynek eredményeként a magyar légierő 2022-től kezdve élenjáró és harcban kipróbált technikát használhat. A gyorsan áttelepíthető ELM-2084-esek réskitöltő illetve mobil radarként szolgálnak, valamint a légvédelmi rakéta csoportosításokat is ellátják információval. Korszerű kialakításuk révén tüzérségi felderítő lokátorként is működhetnek, beszerzésük a szárazföldi erők tüzérképességének fejlesztését is szolgálja.

Kiadó: A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos