OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2020. december 14., hétfő 16:06

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 14., hétfő (OS) - Szent László életét bemutatni igazi kihívás

    A Szent László, a lovagkirály rockopera létrehozói rendkívüli vállalkozásba kezdtek – mondta videóüzenetében Prof. Dr. Kásler Miklós a Nemzeti Lovas Színház nagyszabású produkciójának sajtótájékoztatóján. A tárcavezető beszédében felidézte az uralkodó szellemi és erkölcsi örökségét, spirituális nagyságát, valamint a kereszténységért vívott hősi hadjáratairól is szólt.

Szent László a magyar történelem egyik legnemesebb, legspirituálisabb, ugyanakkor a  legföldibb uralkodója volt. Ahogy Prohászka Ottokár fogalmaz, ő hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert Szent László testesítette meg a magyar nép ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet és a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön – mondta köszöntőjében a miniszter.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy Szent Lászlót a maga korában a létező legszebb jelzőkkel díszítették, úgy mint miles Chirsti, vagyis Krisztus katonája vagy athleta Christi, magyarul Krisztus bajnoka. A saint giles-i apát úgy jellemezte, mint elegantissimus rex, a legelegánsabb király, pedig ő ismerte a pápát, ismerte a német-római császárt, a francia királyt és a kor nagy uralkodóit – tette hozzá.

A videóban kitért arra, hogy a magyar történelem egyik legkiválóbb hadvezére nyolc hadjáratot vezetetett és mind a nyolcat meg is nyerte.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.