OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. december 14., hétfő 16:06

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. december 14., hétfő (OS) -

    Emellett megállította a népvándorlás utolsó hullámait és lezárta a 11. században végig húzódó német-római-magyar háborúkat. Megteremtette az új magyar harcmodort, beépítette a páncélos éket a régi, tipikusan sztyeppei–nomád harcművészetbe, ugyanakkor ő volt a világtörténelem első lovagkirálya – mondta, majd emlékeztetett mindenkit arra, hogy Szent László nemesítette meg azt a harcot, amit Krisztusért, a hitért lehet vívni.

Hozzátette, hogy számos legenda maradt meg Szent Lászlóról a nép körében, a krónikákban és híre elterjedt egész Európában. A föld és az ég közötti összekötő kapocsként a népét átemelte egy új szakralitásba. Szenté avattatta elődjét Istvánt, Imrét, a zobori remetéket, majd őt is szentté avattatta III. Béla egy évszázad múlva III. Celesztin pápa által – idézte fel a miniszter, majd kiemelte, hogy a középkor legnagyobb zarándokútja Szent László sírjához vezetett.

Mindig amikor a magyarság nagyon nagy bajban volt, fohászkodhatott Szent Lászlóhoz, és László mindig segített – közölte, majd példának hozta fel Lackfi Endre és a magyar sereg történetét, akiket 1345-ben, a harmadik tatár betörés idején egy ismeretlen érclovas, feje felett a mennyek királynőjével segítette a győzelemhez. Ezt a spiritualitást, ezt az életet, ezt az életfelfogást a mai korban bemutatni úgy, hogy azt meg lehessen érteni, az igazi feladat, igazi kihívás – hangsúlyozta a tárcavezető.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.