OS Országos Sajtószolgálat
2021. április 17. szombat
Ismertető


2020. december 18., péntek 13:35

A Társaság A Szabadságjogokért közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 18., péntek (OS) - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint jogsértő a mezőkövesdi polgármester utasítása, amellyel betiltotta a Meseország mindenkié című könyv használatát a város óvodáiban. A döntés ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kért törvényességi felügyeleti eljárást.

        A sérülékeny társadalmi csoportokat bemutató mesekönyv megjelenésének ürügyén gyűlöletkampány indult idén ősszel a szexuális kisebbségekhez tartozó emberek ellen. A témában kirekesztő tartalmú nyilatkozatokat tett Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a csepeli és mezőkövesdi polgármesterek pedig betiltották az óvodákban a mesekönyv használatát. A TASZ a jogsértő polgármesteri rendelkezések miatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes kormányhivataloknál.
     Dr. Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester "Hagyják békén a gyermekeinket" címmel adott ki utasítást, amelyben a fejlődésben lévő gyerekek védelmével indokolva azt is megtiltotta, hogy bármilyen formában idézzenek a Meseország mindenkié című könyvből a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde területén. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kormányhivatalnak címzett bejelentésében a TASZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a köznevelési törvény és a gyermekvédelmi törvény rendelkezései alapján a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele szakmai-módszertani kérdésekbe, konkrét utasítást nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy megtiltására.

     Kiadó: Társaság A Szabadságjogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.