OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. december 18., péntek 13:35

A Társaság A Szabadságjogokért közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. december 18., péntek (OS) - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint jogsértő a mezőkövesdi polgármester utasítása, amellyel betiltotta a Meseország mindenkié című könyv használatát a város óvodáiban. A döntés ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kért törvényességi felügyeleti eljárást.

        A polgármesteri utasítás emellett diszkriminatív is, hiszen a betiltani szándékozott mesekönyv különböző, törvény által védett tulajdonsággal (pl. roma nemzetiséghez tartozással, fogyatékossággal, szexuális irányultsággal) bíró mesefigurákat jelenít meg. Az az utasítás, ami kifejezetten ezen védett tulajdonságokra hivatkozva tiltja meg a mesekönyv használatát, az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe foglalt diszkriminációtilalomba ütközik, és a köznevelési intézményeket is ennek megsértésére szólítja fel.
     A TASZ beadványa szerint Dr. Fekete Zoltán választott politikusként illegitim módon avatkozott be közvetlenül az óvodapedagógusok oktatási-nevelési szabadságába, ami közvetve az óvodás gyermekeket is érinti. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a polgármesteri utasítást megvizsgálta, megállapította, hogy az valóban jogszabályt sért, és törvényességi felhívást adott ki, amelyben a polgármester döntésének hatályon kívül helyezését indítványozta.

     Kiadó: Társaság A Szabadságjogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.