OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. december 23., szerda 19:15

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye
    Budapest, 2020. december 23., szerda (OS) - Erzsébet királyné születésnapja, december 24. előtt a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság elnöksége a hatályos szabályok betartása mellett, a magyarok királynéjára emlékezett Budán az Erzsébet híd melletti szobránál.

    Karácsony napján született a magyarok egykori legendás, egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő királynéja Erzsébet - Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, SISI hercegnő. Erzsébet királynénak A Magyar Szent Korona Országaiban, a Magyar Királyságban felmérhetetlen sok tisztelője volt és van, akik népszerűsítették, és ma is népszerűsítik az 1837. december 24-én karácsony napján Münchenben született hercegnőt. Erzsébet szülei Wittelsbach Miksa Emánuel herceg az apa és Ludovika az anya unokatestvérek voltak, akik a család nem uralkodó, szerényebb, ágához tartoztak. A természetet és utazást kedvelő Miksa, (Herzog in Bayern) művelt, bohém ember volt. A családnak nyolc gyermeke született. Erzsébet becenevét illetően két változat is elterjedt a köztudatban. Az egyik szerint Erzsébet édesapja leánya születése után gyermekét Sisi-nek szólította és így maradt meg ez a név mind a mai napig. A másik, hogy az idősebb testvért kisebb testvérei Elisabeth nővérüket Lisi-nek becézték amit a legkisebbek csak Sisi-nek tudtak kiejteni. Amennyiben az előbbi változatok közül bármelyiket is vesszük figyelembe, egy egészen bizonyos. Erzsébet királynénkat Sisi-nek és nem Sissi-nek, legkevésbé Sissy-nek becézte családja.  
     Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.