2024. április 20. szombat

2020. december 30., szerda 08:25

Az Állami Számvevőszék közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. december 30., szerda (OS) -

2020 márciusától – a COVID-19 világjárvány magyarországi megjelenésétől – az ÁSZ nagy hangsúlyt helyezett a kórházak támogatására. Több éves ellenőrzési és elemzési tapasztalatainkkal támogattuk az egészségügyi ellátórendszer vezetésirányítási és integritási rendszereinek fejlesztését – mondta el Domokos László. "Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években elvégzett, kórházakat, egészségügyi szakrendelőket érintő ellenőrzéseivel az ÁSZ támogatta a törvényi előírások, gazdálkodási szabályok betartását, ami megalapozza a kórházak hatékony működését, és így hozzájárul a világjárvány elleni hatékony védekezéshez is" – világított rá az elnök. Hozzátette: "a 2020-ban lezárt ellenőrzéseink már azt jelezték, hogy előrelépések történtek a kórházak gazdálkodási fegyelmében, a gazdálkodási protokollok betartásában."
     "2020-ban – jelentéseink mellett – 30 elemzést is készítettünk" – összegzett Domokos László. Kifejtette: ezekben a szakértő elemzőink olyan fontos témákat dolgoztak fel, mint a költségvetés fenntarthatósága, a magyar gazdaság kifehérítése, a digitális kereskedelem adózási kérdései, az államadósság-kezelés, a magyar lakosság pénzügyi biztonsága, nyugdíj és egészségügy, illetve a korrupció megelőzése. "Elemzőink kiemelten fókuszáltak a világjárvány gazdasági és társadalmi hatásainak bemutatására, illetve törekedtek arra, hogy feltárják azokat a dilemmákat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megtalálja a kivezető utat a világjárvány okozta válságból" – mondta el.

Kiadó: Állami Számvevőszék