OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2020. december 31., csütörtök 12:46

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 31., csütörtök (OS) - Az egészségügyet is tovább romboló közbizalomhiány oka a közjót figyelmen kívül hagyó, pusztán hatalmi érdekek szerint, mértéktelenül központosított államvezetés. Magyarország egyik újkeletű jellemzőjévé vált a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság kiugróan nagy mértéke. Ez az írás nem a védőoltás melletti vagy azzal szembeni állásfoglalásról, hanem az állami egészségügy hatékonyságának a veszélyhelyzet ellenére folytatódó további tönkretételéről és ennek kapcsán is a közbizalom brutális mértékű csökkenéséről szól.

    Másfél éve még azt olvashattuk, hogy az észak-amerikai és az észak-európai lakosságnak csak 72 ill. 73 százaléka gondolta úgy, hogy az oltóanyagok biztonságosak. Míg Kelet-Európában még rosszabb, mindössze 50 százalékos volt ez az arány, mindezek ellenére Magyarországon és Lengyelországban tartották a legtöbben biztonságosnak az oltásokat: az adatok 80-90 százalék közötti bizalomról szóltak.

A koronavírus járvány megérkezte – és vélhetőleg a járványkezelés igen vitatott sikeressége – azonban világszerte durván megváltoztatta a bizalmi adatokat.

A Johns Hopkins egyetem 67 országra kiterjedő tanulmányában azt írta, a legtöbb országban 2020 júliusa és októbere között jelentősen csökkent a koronavírus elleni vakcinák elfogadottsága. A vizsgált országok negyedében 50%-hoz közeli vagy annál kisebb volt az oltás elfogadottsági aránya. Japánban 70-ről 50 százalékra, Franciaországban pedig 51-ről 38 százalékra csökkent az arány.

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.