OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 17. szerda
Ismertető


2020. december 31., csütörtök 15:07

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 31., csütörtök (OS) - A december 30-án megjelent kormányhatározat szerint a Kormány továbbra is állja – a 2016-ban Tarlós Istvánnal kötött megállapodásnak megfelelően – a "kék" elővárosi autóbuszok és vasúti (HÉV) személyszállítás Budapest közigazgatási területén belüli szolgáltatására a bevételekkel nem fedezett költségek 50%-át.

    A megállapodás feltételei semmit sem változtak, a kormányhatározatban rögzített értékek pontosan megegyeznek a 2016 óta fennálló megállapodás költségmegosztási elveivel. Ezen túlmenően a Kormány az érintett autóbuszvonalak és hév közlekedés járműparkjának és infrastruktúrájának megújítására is jelentős lépéseket tesz - melyeket nem 50-50%-ban finanszíroz a Fővárossal közösen, hanem 100%-ban magára vállalt. Így a Kormány teljes mértékben állja a szentendrei, ráckevei és csepeli HÉV-vonalak felújítását és a járműveinek cseréjét, ezen kívül idén forgalomba állított 30 darab vadonatúj kék autóbuszt is az agglomerációs közlekedésben - mindezen fejlesztésekhez a Fővárosi Önkormányzatnak egyetlen forinttal sem kell és kellett hozzájárulnia.

Magyarországon a helyi közlekedés fenntartása önkormányzati feladat, így Budapesten is. A helyközi – így az agglomerációs – közlekedés fenntartása pedig állami feladat. Budapest és az agglomeráció közlekedésében egyaránt jelentős szerepet játszanak az állam által fenntartott hévek és Volánbusz-járatok, amelyek egyszerre szolgálják az agglomerációban élőket és a budapestieket.
     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.