OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2021. január 8., péntek 13:40

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye
    Budapest, 2021. január 8., péntek (OS) - A Kúria is kimondta, hogy a kormány elvette a szociális dolgozók alkotmányos jogát  -

    A Kúria kimondta, hogy a jelenleg hatályos sztrájktörvény alkalmatlan arra, hogy garantálja a dolgozók érdekérvényesítésre vonatkozó alapjogát. Ezzel végképp egyértelművé vált, hogy a Fidesz kormány olyan eltökéltséggel akarja elvenni a munkavállalók jogait Magyarországon, hogy ebben még az sem zavarja, ha a saját maguk által írt alaptörvényt sem tartják tiszteletben.
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete fordult a Kúriához, miután a szociális dolgozók hiába kezdeményeztek még 2019-ben sztrájktárgyalásokat az elégséges szolgáltatásról, a kormány azokat lesöpörte az asztalról.
A Kúria most kimondta, hogy "a kormány képviseletében tárgyalók, folyamatosan hibás jogértelmezésekre hivatkozva, az időt húzva, valójában egyáltalán nem akartak érdemben egyeztetni a szociális ágazatban dolgozók követeléseiről."
Az LMP álláspontja szerint egy felelős kormány feladata nem az, hogy elhallgattassa a saját munkavállalóit, hanem az, hogy tisztes fizetést és elfogadható munkakörülményeket nyújtson számukra. Ennek első szimbolikus lépése lehet, hogy végre a szociális dolgozók is megkapják a nekik járó félmillió forintos bérkiegészítést, de legalább ilyen fontos, hogy végre olyan sztrájktörvénye legyen Magyarországnak, amelyik nem megtiltja, hanem lehetővé teszi az érdekérvényesítést.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő  
     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.