2021. január 20. szerda

2021. január 9., szombat 15:10

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. január 9., szombat (OS) -

Megszületett a jogállásról való törvény, rendezték az orvosi munkaviszonyt és a fizetéseket, amelynek a végeredményképpen két év alatt gyakorlatilag két és fél, háromszorosára növekszik az orvosok fizetése, és ki lehet vezetni az egészségügyi rendszerből a magyar egészségügyet és honfitársainkat egyaránt terhelő paraszolvenciát. De ez még csak a folyamatnak a kezdete, ugyanis a struktúra átalakítása is napirenden van. Ennek két kulcskérdése van: az egyik az alapellátás átalakítása, a másik pedig az öt nemzeti program. Az alapellátás átalakításának az a központi gondolata, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok a szakvizsgáikat használhassák, és a szakvizsgának megfelelő eszközök, műszerek birtokában végezhessenek diagnosztikai tevékenységet és terápiás tevékenységet is. A másik rendkívül jelentős megoldandó feladat a keringési betegségek, a daganatos betegségek, a mozgásszervi betegségek, a mentálhigiéné és a gyermekek betegsége – részletezte. A kulturális- és sportéletre kitérve elmondta, hogy évtizedek után a magyar kultúra határozottan elmozdult az esélyegyenlőség felé, sok szervezet jött létre, a kulturális támogatások értéke az utolsó három évben Európában nálunk volt a legmagasabb GPD arányosan. A sportot is nagyon határozottan visszafogta a vírusjárvány, de az idei évre átkerült olimpiára az EMMI ágazatainak mindegyikére lesz pénz. Semmit nem adtunk fel, nem szüntettük meg, hanem más körülmények között, más tempóban, de folytatjuk – zárta a beszélgetést.
     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma