2021. január 20. szerda

2021. január 12., kedd 10:35

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 12., kedd (OS) - Az új kockázatkezelési rendszerhez február 1-től lehet csatlakozni. Az Országgyűlés által 2020-ban elfogadott törvényi alapokra építve az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára - mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven - egy új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium.

A biztosítás és a támogatás elemeit ötvöző új eszköz az időjárási káresemények kezelése mellett a mezőgazdasági termelőnek nem felróható olyan kockázatokból fakadó jövedelemcsökkenés enyhítésére nyújthat segítséget, mint például az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, jelentős értékesítési lehetőségek elvesztése, a devizaárfolyamok változása vagy éppen a termelés során felmerülő költségek növekedése.

A csatlakozásra 2021. február 1-től nyílik lehetőség. Az elektronikusan benyújtott csatlakozási kérelmeket 2021. február 28-ig fogadja a Magyar Államkincstár, mint krízisbiztosítási szerv. Azok a termelők, akik csatlakoznak a krízisbiztosítási rendszerhez - a megművelt földterületük és tartott állatállományuk alapján megállapított – , kedvezményes hozzájárulási díj megfizetésével egy kölcsönös kockázatkezelési alap kedvezményezettjei lesznek.

Kiadó: Agrárminisztérium