2024. április 26. péntek

2021. január 13., szerda 10:46

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 13., szerda (OS) - 2020-ban kétharmaddal nőtt a kapcsolati erőszak regisztrált eseteinek a száma

2020-ban 65 százalékkal, azaz közel kétharmadnyival több kapcsolati erőszak bűncselekményt regisztráltak Magyarországon, mint 2019-ben. Tavaly 650 ilyen bűncselekményt vett nyilvántartásba a rendőrség, míg egy évvel korábban 392-t. 36 százalékkal nőtt a szexuális erőszak regisztrált eseteinek a száma is: 2019-ben 240, 2020-ban 327 ilyen esetet jelentettek. A szexuális kényszerítés adatai szerint 2019-ben 56, 2020-ban 95 ilyen eset történt, ami 70 százalékos növekedést jelent. 44 százalékkal nőtt az emberölések száma is: míg 2019-ben 141 gyilkosság történt, 2020-ban 203, azt viszont már nem látni az adatokból, hány esetben volt hozzátartozó, volt vagy jelenlegi partner az áldozat.
     Ezeket az adatokat a Belügyminisztérium honlapjáról böngésztem ki, mert az Országos Rendőr-főkapitányság nem volt hajlandó kiadni a járvány idején regisztrált, családon belüli erőszakos esetek számát.

Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő