2021. január 16. szombat

2021. január 13., szerda 13:47

Dúró Dóra független országgyűlési képviselő közleménye
    Budapest, 2021. január 13., szerda (OS) - Szabad szülészválasztást követel a Mi Hazánk

A kismamák alapvető jogának tekinti a Mi Hazánk, hogy nőgyógyászt, szülészt választhassanak maguknak gyermekük világra hozatalához, ezért jogszabály-módosítást kezdeményezünk, és elvárjuk a kormánytól, hogy senkinek a lehetőségeit ne korlátozzák. Álszent dolog arra hivatkozni, hogy továbbra is lehet orvost választani: valójában nem várható el az orvosoktól ingyen, hogy állandó készenlétben legyenek, és munkaidejükön kívül is dolgozzanak.
     A minisztérium reakciója megtévesztő, hiszen úgy várnak el többletmunkát a szülészektől, nőgyógyászoktól, hogy azért semmilyen juttatást nem kaphatnak, és ez nem életszerű, sőt: valójában megszünteti a szabad orvosválasztást a szülések esetén. Ez kegyetlen és aljas, sőt anyaellenes, hiszen az orvos és a kismama kapcsolata itt rendkívül intim, és a szülés alkalmával olyan lelki és fizikai állapotba kerülnek a nők, amely különösen igényli a biztonságot és a törődést.
     A Mi Hazánk ezért azt javasolja: a szülészek és nőgyógyászok képezzenek kivételt az új szabályok alól, és átlátható módon legyen lehetőség arra, hogy ezt a plusz vállalást térítsék meg nekik. A hálapénz megszüntetésével egyetértünk, ám itt nem életszerű a szabályozás. Ezt mutatja, hogy sok nőgyógyász már most közölte a gondozott kismamákkal, hogy nem vállalják a szüléseiket, ami rendkívül aggasztó.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese

Kiadó: Dúró Dóra független országgyűlési képviselő