OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2021. január 14., csütörtök 09:35

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2021. január 14., csütörtök (OS) - Megjelent a Pénzügyi Szemle különszáma

    A Pénzügyi Szemle különszámának fókuszában különösen aktuális téma: a gazdaság, állam és társadalom szinergiája, a versenyképesség és fenntarthatóság áll. Neves szerzők, mint Matolcsy György MNB-elnök, vagy Domokos László ÁSZ-elnök írásából ismerhetjük meg a versenyképességet, mint a fenntarthatóság meghatározó feltételét, illetve olvashatunk a fenntartható költségvetésről.

A különszám tanulmányai olyan alapvető kérdésekkel foglalkoznak, mint a hazai nyugdíjrendszer fenntarthatósága, ennek kockázatai és lehetőségei, vagy a koronavírus válság, a fenntartható fejlődés és az ösztönző állam modellje közötti összefüggések.

Matolcsy György írásában a versenyképességet, mint a fenntarthatóság meghatározó feltételét vizsgálta. Rámutat: a forradalmi változások – mint a zöld és a digitális átállás – elől a gazdaság egyetlen szegmense sem függetlenítheti magát, de az állam és a piac megfelelő együttműködése szükséges a versenyképesség és fenntarthatóság eléréséhez és fenntartásához.

Domokos László és Pulay Gyula tanulmányukban a fenntartható költségvetést és a költségvetésben megjelenő fenntarthatóságot vizsgálták. Megállapították: a költségvetési fenntarthatóság az elmúlt két-három évtizedben a költségvetési politika egyik legfontosabb követelményévé vált.

A Pénzügyi Szemle az Állami Számvevőszék által kiadott közpénzügyi folyóirat, tanulmányai magyar és angol nyelven elérhetők a folyóirat online felületén.

Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.