OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2021. január 20., szerda 15:55

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 20., szerda (OS) - Újra Alkotmánybírósághoz fordultam az információs jogok kiüresítése miatt

    Mivel a kormány – visszaélve a felhatalmazásával – újra háromszorosára növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét, kiüresítve az Alaptörvényben biztosított információs jogokat, a mai napon újra alkotmányjogi panasszal fordultam az Alkotmánybírósághoz (AB). Bár első beadványomat érdemi vizsgálat nélkül utasította el az AB, ezúttal konkrét példák sorával tettem egyértelművé a testület számára az időhúzás okozta jogsérelmet.

A kormány már a járvány első hullámában visszaélt a felhatalmazásával akkor, amikor a védekezésre hivatkozva háromszorosára növelte az adatkérések megválaszolásának határidejét. Tavaszi beadványomat az AB novemberben érdemi vizsgálat nélkül utasította el azzal, hogy "az indítvány elbírálására okot adó körülmény már nem áll fenn." Bár ez már akkor sem volt igaz, 15 nappal ezután a kormány újra bevezette a 45+45 napos szabályt, ami alapján az állami szervek akár 90 napig húzhatják a közérdekű adatok kiadását. Az azóta eltelt időben a hosszabbítással való visszaélések miatt gyakorlatilag nem jutottam hozzá közérdekű adatokhoz. November óta várok a szociális otthonok fertőzöttségi adataira, valamint a családon belüli erőszak számaira. Emellett perben állok a Külügyminisztériummal, mert tavasszal a 90 napos szabály miatt nem jutottam hozzá a Budapest-Belgrád vasúti beruházás időközben törvénnyel titkosított finanszírozási szerződéséhez.
    
     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.