OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2021. január 26., kedd 18:12

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2021. január 26., kedd (OS) - Nem elég a minimálbér minimál emelése -

    Hosszú vajúdás után tegnap megszületett a megállapodás a minimálbérről. Örömre nincs okunk, a minimálbér tekintetében továbbra is a sereghajtók között vagyunk az Unióban. Az LMP követeli, hogy a kormány végre támogassa a párt törvényjavaslatát a közmunkás minimálbér a minimálbér szintjének 70 százalékra emeléséről. Továbbá, hogy a minimálbéremelést év elejéig visszamenőlegesen kapják meg az érintett munkavállalók.

A 4 százalékos emeléssel egyáltalán nem lehetünk elégedettek, ugyanis az utóbbi 10 évben a minimálbér a környező országokban jóval magasabb mértékben növekedett, és uniós összehasonlításban csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában alacsonyabb, mint hazánkban. Ráadásul a bruttó minimálbér után fizetendő adó Magyarországon a harmadik legmagasabb az uniós országok között, így mindössze nettó 111 300 forintot jelent.
Nem a munkavállalók tehetnek arról, hogy a tervezetthez képest későn született meg a megállapodás, így természetesen visszamenőlegesen jár nekik a 4 százalékos emelés az LMP határozott véleménye szerint.

Korábban az LMP törvénymódosítást kezdeményezett a közmunkások béremelésének érdekében is, mely a minimálbér 70 százalékára emelné a közmunkások bérét, de ezt a kormányoldal lesöpörte az asztalról. Felháborító, hogy egy közmunkás juttatása nem sokkal haladja meg a minimálbér 50 százalékát, ezért azonnali emelésre van szükség és törvényjavaslatunk elfogadására.

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.