OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2021. február 7., vasárnap 15:43

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye
    Budapest, 2021. február 7., vasárnap (OS) - Befejeződött az NNK-vizsgálat – lehet oltani az orosz vakcinával

    A Pfizer BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat a Szputnyik oltással kapcsolatban. A vizsgált paraméterek alapján az NNK megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható.

2020. december 26-án érkezett meg Magyarországra az első adag vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer vakcina. Néhány héttel később, 2021. január 12-én már az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája is rendelkezésünkre állt, amely felépítésében, hasonlóan a Pfizer oltóanyaghoz, szintén mRNS-alapú készítmény.
A brit-svéd gyógyszeripari vállalat, az AstraZenca készítménye január 20-án a  magyar hatóságok, január 29-én pedig az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is megkapta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ döntés értelmében az orosz Szputnyik vakcina is biztonságosan és hatékonyan alkalmazható hazánkban. Így mostantól négy vakcina áll rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.