OS Országos Sajtószolgálat
2021. február 25. csütörtök
Ismertető


2021. február 19., péntek 12:21

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2021. február 19., péntek (OS) - Vegyék előre az otthonápolókat az oltási sorrendben! -

    A tartósan beteg, idős vagy fogyatékossággal élő hozzátartozóikról gondoskodó otthonápolók számos esetben az egyetlenek, akik az ápolást, végzik, minimális segítségre számíthatnak, a nap 24 órájában teljesítenek szolgálatot lelkiismeretesen.

A legtöbben közülük már a koronavírus-járvány előtt is csak ritkán tudták elhagyni az otthonukat, nehézség volt számukra a hétköznapi, szükséges teendők elvégezése. Pedig a vásárlás, az ügyintézés, a vizsgálatok nem maradhatnak el. Az ápolók időről-időre kénytelenek kockázatot vállalni, használni a tömegközlekedést, idegenekkel érintkezni, nyilvános helyen megfordulni.

Az otthonápolásra szorulók a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartoznak, és sajnos több áldozat is ebből a körből került ki. Ezen gyermekek és felnőttek védelmét fokozná, ha az őket gondozó családtag már oltással védett lenne.

Megfontolandó szempont továbbá, hogy az ápolást végző esetleges megbetegedésével az ápolt ellátása is veszélybe kerülhet. Ha nincs olyan családtag, aki átvegye az otthonápoló munkáját, az ápolt, a jelenleg jóval leterheltebb állami ellátórendszerbe kell, hogy kerüljön, amit jelen helyzetben sokkal nehezebb megoldani, ezért mindenképpen jó lenne elkerülni.

Az elhúzódó járványveszélyben számukra az egyetlen megoldást a védőoltás jelenti.
Kérjük a kormányt, hogy tegyék lehetővé a védőoltásra regisztrált otthonápolók számára, hogy az oltási sorrendben előre kerülhessenek!

Ungár Péter
    
     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.