2024. április 25. csütörtök

2021. február 19., péntek 16:29

Az Aligai Fürdőegyesület közleménye
    Budapest, 2021. február 19., péntek (OS) - 7 hektár kijelölt közterület veszhet el a Club Aligában

A 47 hektáros egykori pártüdülő 2007-ben került privatizálásra. A vevő Pro-Mot Kft-nek 37 ha közvetlen Balaton-parti terület került a magántulajdonába. A maradék 10 hektárt nem adta el az állam, arra csak vagyonkezelési jogot szerzett a Pro-Mot. Sőt, az állam kikötötte, hogy a 10 hektárból 7 hektárt (utak, parti sétányok, móló, közpark) közterületként kell kialakítani és a balatonvilágosi önkormányzat tulajdonába kell adni.

2017-ben megtörténtek a telekalakítások, mellyel lehetővé vált a 7 hektár kijelölt közterület önkormányzati tulajdonba adása. Kérte is ezt a falu vezetése az illetékes Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, de kérései rendre visszapattantak.

2020 augusztusában aztán módosításra került a 141/2018-as kormányrendelet, mellyel a Club Aliga fejlesztése kiemelt beruházás lett. A rendelet kimondja, hogy "a megjelölt telkek és az azokból telekalakítással kialakításra kerülő telkek közterületként, ill. közútként nem alakíthatók ki."

A közterületek kialakításának tiltása forgalomképes, értékesíthető ingatlanná tette az egykori kijelölt közterületeket. Vagyis fennáll a veszélye, hogy a Club Aliga teljes területe magánterületté válik.

A Club Aliga közterületeinek megőrzéséért páratlan helyi összefogás alakult, 7300 fő írta alá a közterületek megtartására vonatkozó petíciónkat és a kormányrendelet alkotmányos jogainkat sértő rendelkezései ellen mintegy 100 helyi lakos panasszal fordult az ombudsmanhoz.

Kiadó: Aligai Fürdőegyesület