OS Országos Sajtószolgálat
2021. február 25. csütörtök
Ismertető


2021. február 22., hétfő 12:59

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2021. február 22., hétfő (OS) - Rendet tett az ÁSZ a hallgatói önkormányzatoknál

    Hasznosult az Állami Számvevőszék hallgatói önkormányzatokat érintő ellenőrzése. Utolsóként a Nyíregyházi Egyetem is intézkedett a hallgatói önkormányzata törvényes működésének helyreállításáról, így az ÁSZ az utolsó érintett felsőoktatási intézménynél is megszüntette a vagyonmegóvási intézkedést.

Az ÁSZ 2018 őszén feltárta, hogy a 27 állami fenntartású felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatai 2013-2016. között nem szabályszerűen alakultak meg, ezért a felsőoktatási törvényben biztosított jogosítványaik gyakorlásának feltételei nem álltak fenn. A szabálytalanságok megszüntetésére az ÁSZ felszólította a 27 intézményt, de csak 19 tájékoztatta a számvevőszéket az intézkedésekről, nyolc intézmény nem adott tájékoztatást. Emiatt az ÁSZ 8 intézmény esetében kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a hallgatói normatívából kötelezően a hallgatói önkormányzatokra fordítandó egy százalékos állami támogatás folyósításának felfüggesztését.

Azóta minden érintett intézmény intézkedéseket tett a feltárt szabálytalanságok jövőbeli elkerülése érdekében, mostanra minden egyetemi hallgatói önkormányzat helyreállította működésének törvényességét. Az ÁSZ ellenőrzéseinek végső célja éppen ez, hogy az egyes ellenőrzések megállapításai, illetve javaslatai maradéktalanul hasznosuljanak, és így az ellenőrzötteket hozzásegítsék a szabályos, törvényes és átlátható működéshez.

További részletek az ÁSZ Hírportálon.

Horváth Bálint, szóvivő
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.