2021. február 25. csütörtök

2021. február 23., kedd 14:38

A Magyar Orvosi Kamara közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. február 23., kedd (OS) - A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levélben jelezte Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató úrnak, hogy nem elfogadható számunkra az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint elfogadhatatlan, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár.

Nem elfogadható számukra az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, hiszen okkal tartják a kollegák abszurdnak azt, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön  töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti - bizonyos helyeken semmissé teszi.
Ugyanígy elfogadhatatlan, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az OKFŐ kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből.
A Magyar Orvosi Kamara elnöksége kéri a Tisztelt Főigazgató Urat, hogy ebben a két kérdésben, saját hatáskörében, még az aláírási periódus lezárulása előtt hozzon a kollégák számára megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével. Sokak számára ez a kulcskérdés az aláírás tekintetében.

Kiadó: Magyar Orvosi Kamara