2021. április 14. szerda

2021. április 2., péntek 12:42

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye
    Budapest, 2021. április 2., péntek (OS) - A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tájékoztatót tett közzé a honlapján a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálya alá tartozó jogviszonyokban a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerhetőségéről.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) számos megkeresés érkezett mind a köz-, mind pedig a magánszférába tartozó szervezetektől mint foglalkoztatóktól annak kapcsán, hogy jogosultak-e kezelni (megismerni, nyilvántartani) a foglalkoztatottak új típusú koronavírus (SARS-CoV-2 vírus, koronavírus vagy COVID-19) elleni védettségének – a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezései alapján igazolható – tényére vonatkozó adatokat.
     A fentiek alapján a Hatóság általános iránymutatást tett közzé a saját honlapján, azzal, hogy a tájékoztató alapjául szolgáló jogi rendelkezések hatályából fakadóan az mindenekelőtt a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) hatálya alá tartozó jogviszonyokra irányadó, és hogy az abban foglaltak kizárólag a jelenlegi ¬– tehát az annak kiadásakor fennálló – járványügyi helyzetben alkalmazandóak.
     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH