2021. április 14. szerda

2021. április 6., kedd 09:27

Az Országgyűlés Sajtóirodája közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 6., kedd (OS) - Jogerősen pert nyert az Országgyűlés Hivatala és az Országgyűlés elnöke az Azonnali Média Kft. által indított perbe

Sem az Országgyűlés Hivatalának, sem az Országgyűlés elnökének rendelkezései nem képezhetik közigazgatási jogvita tárgyát.

A Kúria 2021. február 23-án hozott végzésével helybenhagyta az Azonnali Média Kft. és az Országgyűlés Hivatala, valamint az Országgyűlés elnöke közötti közigazgatási peres eljárásban az első-és másodfokú bíróságok által hozott, az Országgyűlés szervezete szempontjából kedvező döntéseket. A pert az Azonnali Média Kft. indította meg 2019 novemberében, mivel sérelmezte, hogy a Hivatal Sajtóirodája elutasította arra vonatkozó kérelmüket, hogy munkatársaik az Országház sajtótudósításra kijelölt helyszíneitől eltérő helyiségekben is felvételeket készíthessenek. A keresetben a Sajtóiroda által hozott döntés hatályon kívül helyezését, valamint a döntés alapjául szolgáló, a sajtótudósítás szabályait meghatározó házelnöki rendelkezés egyes szakaszainak megsemmisítését kérték, amit az elsőfokon eljáró Fővárosi Közigazgatási- és Munkaügyi Bíróság visszautasított, és megállapította, hogy sem a Sajtóiroda döntése, sem a házelnöki rendelkezés nem képezheti közigazgatási jogvita tárgyát.
     Kiadó: Országgyűlés Sajtóirodája