2021. április 14. szerda

2021. április 6., kedd 16:15

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2021. április 6., kedd (OS) - Meddig tart ki védhetetlen álláspontja mellett a kormány az orvosi kannabisz ügyében? -

A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke szerint a magyar kormány politikai ügyet csinál egy szakmai és betegjogi kérdésből, amikor nemet mond a kannabisz gyógyászati használatának elfogadására. Az LMP egyetért Szelestei Miklóssal és megerősíti korábbi álláspontját, miszerint a kannabiszt és a kannabiszgyantát Magyarországon is mielőbb a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószerek közé kell átsorolni.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, miután az - egyedüli európai uniós tagállamként - nem támogatta a kannabisz átsorolását a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószerek közé az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának 2020. decemberi szavazásán.

A magyar kormány ideológiai megfontolások miatt továbbra sem hajlandó elismerni a kannabisz terápiás hatásairól rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokat és ezzel nem csak az EU tagállamok közös álláspontjával megy szembe, de magyar betegek tízezreitől veszi el a gyógyulás lehetőségét.  Az LMP védhetetlen szűklátókörűségnek tartja, hogy a kormány tudatosan blokkolja az orvosi kannabisszal kapcsolatos magyarországi kutatásokat és teljesen ellehetetleníti az értelmes társadalmi párbeszédet a kérdésről.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője