2021. április 14. szerda

2021. április 7., szerda 09:23

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 7., szerda (OS) - A demokratikus és jogállami normák tagállami teljesülését figyelő központ létrehozását javasolja a NATO Parlamenti Közgyűlése

A demokratikus és jogállami normák tagállami teljesülését figyelő központ létrehozását javasolja a NATO Parlamenti Közgyűlése a NATO központi szervezetén belül. A központ koncepciójának kidolgozását egy új munkacsoportra bízták, rapportőrének pedig Mesterházy Attilát, a NATO Parlamenti Közgyűlés alelnökét választották. A magyar politikusnak így meghatározó szerepe lesz a központ felállítását szorgalmazó közgyűlési javaslat kidolgozásában.

A "Demokratikus Ellenállóképességgel foglalkozó Központ (Centre for Democratic Resilience)" létrehozásának ötlete először a NATO PKGY jelenlegi amerikai elnökének jelentésében szerepelt 2019-ben, majd a NATO jövőbeli stratégiájának újragondolása során merült fel az ezzel foglalkozó nemzetközi szakértői munkacsoport javaslatai között. Gerard E. Connolly (amerikai kongresszusi képviselő) PKGY elnök jelentésében úgy fogalmazott, hogy "a NATO egy jól működő hadi gépezet, amely alapvetően katonai kérdésekre fókuszál és ezért híján van az olyan szervezeti, intézményi struktúrának, amely a demokrácia, a jogállami működés megvédésére koncentrálna".
     Kiadó: MSZP Országos Központ