2024. április 24. szerda

2021. április 8., csütörtök 12:14

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. április 8., csütörtök (OS) - EGYÜTT, SZABADON - Kampány a rendszerváltoztatás cigány hőseiről - 2021. április 8. – Nemzetközi Roma Nap

A cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. Ezalatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia. A kampánnyal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampány során a 30 éve szabadon emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, és az online-felületeken látható plakátok hívják majd fel a figyelmünket a magyar romák helytállására.

2021-ben a Nemzetközi Roma Nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatnak rövidfilmeket.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány