OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2021. április 9., péntek 10:48

A Rákóczi Szövetség közleménye
    Budapest, 2021. április 9., péntek (OS) - 74 évvel ezelőtt indult az első transzport a Felvidékről

        Április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja 2012 óta, amikor a magyar Országgyűlés ellenszavazat nélkül döntött erről. Április 12-én arról a több mint 100 ezer felvidéki magyarról emlékezünk, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek. A felvidéki kitelepítettekkel az első vonat 1947. április 12-én indult el Magyarország felé. A Rákóczi Szövetséget 1989-ben maguk az érintettek hívták életre. A szervezet ennek okán is erkölcsi kötelességének tartja, hogy az évfordulón minden évben méltó módon megemlékezzen az áldozatokról.
     Az idén sajnos nem tudunk központi megemlékezést szervezni Budapesten és a helyi megemlékezéseket sem tudjuk felkarolni, ezzel együtt nagyon fontosnak tartjuk, hogy elsősorban a fiataloknak több ismerete legyen a 20. századnak erről a sötét, fájó, szomorú időszakáról. Idén a rendkívüli körülmények miatt megemlékezésünk az online térbe szorul. Online megemlékezésünket 2021. április 12-én közvetítjük közösségi felületeinken, melynek időtartama fél óra.
     Megemlékező beszédet mond Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Forró Krisztián, a felvidéki magyar egységpárt, a Szövetség elnöke és túlélők emlékeznek vissza.

     Kiadó: Rákóczi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.