2024. április 20. szombat

2021. április 10., szombat 11:42

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 10., szombat (OS) - Minden vakcina hatásos, az Astra is

A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint nem lehet oki összefüggés az AstraZeneca-vakcina és vérrögképződés között. Ennek ellenére feltehetően a tömeglélektan szélsőséges megnyilvánulása miatt néhány országban átmeneti jelleggel bizonyos korcsoportokra korlátozásokat vezettek be – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Életközelben c. videósorozatban adott interjújában, ahol a tárcavezető az aktuális járványügyi helyzet mellett beszélt még a 100 Tagú Cigányzenekar rendkívüli támogatásáról.
     A miniszter azt is közölte: nagyon sok a nyitott kérdés. Néhány esetben megfigyelték azt, hogy kialakult cerebrális tehát agyi trombózis. Azonban a nagy nemzetközi szakmai szervezetek a WHO is és az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette azt is, hogy oki összefüggést nem lehet kimondani.
     Ne féljünk az AstraZenecától! A kiváló magyar szakemberek most is jól ítélték meg a helyzetet – tette hozzá.
Kásler Miklós kiemelte: Magyarország az oltások tekintetében rendkívül sikeres. Ez az egyetlen egy igazán hatékony lehetőség a koronavírus-járvány megfékezésére.
     Nem csoda, hogy a világ felfigyelt, mert hiszen a világ számos részén, nagyon sok országban az átoltottsági számok, az arányok Magyarországhoz viszonyítva, annak töredéke – fűzte hozzá.
Az orvosminiszter elmondta: a biostatisztikusaink megbecsülték az oltás eredményeképpen megmentett emberi életeket, és a 65 év fölötti korosztályt tekintve ez a szám megközelítőleg 3500.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma