2024. április 25. csütörtök

2021. április 12., hétfő 09:58

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) közleménye
    Budapest, 2021. április 12., hétfő (OS) - A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapjának estéjén ingyenes, online előadásban mutatják be a "Még emlékszem" című filmet, melyben négy történetmesélő második világháborús emlékei elevenednek meg kortárs budapesti környezetben, animációs elemek segítségével.

A különleges film bemutatója a JCC Budapest – Bálint Ház facebook oldalán az április közepi emléknapon és azt követően 1 hétig lesz megtekinthető.
A filmet Chilton Flóra rendezte, elkészülését a Személyes Történelem Produkció és az Északi Támpont Egyesület tette lehetővé.
A Személyes Történelem Produkció harmadik éve indít budapesti fiatalokkal színházi produkciót, amelyben a második világháborút megélt történetmesélők emlékeit dolgozzák fel oly módon, amely a dokumentarizmus helyett a személyes megélések és nézőpontok átadásának biztosít teret. A járvány következtében a programhoz kapcsolódó beszélgetések az online térben zajlottak, és az elmesélt történetekből a Még emlékszem című kisfilmen keresztül most a szélesebb közönség is megismerhet néhányat. A filmben azok a fiatalok játszanak, akik a beszélgetések és találkozások résztvevői voltak. A nézők a történeteket eredeti elmesélőik hangján hallhatják.
A színházi megemlékezés holland koncepcióját a Theater na de Dam produkció megkeresésére adaptálta budapesti kontextusra Kallós Viola és Borbás Gergő, idén a Visegrádi Alap támogatásával.
Az esemény partnere a JCC Budapest – Bálint Ház, mely a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány programja.

Kiadó: Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS)