OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2021. április 14., szerda 13:20

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 14., szerda (OS) - Az egészségügyi okból maszkviselésre képtelen emberek maszkviselés alóli mentesítési lehetőségével összefüggésben foglalt állást az alapvető jogok biztosa. A maszkviselés minél szélesebb körben történő előírásának szükségessége a járványhelyzetre tekintettel alkotmányjogi szinten nem vitatható, annak arányosságát ugyanakkor éppen azok a garanciák teremthetik meg, amelyek az egyes betegcsoportok és a fogyatékossággal élő emberek egyenlő emberi méltósághoz való jogának érvényesülését is szem előtt tartják. Az egyes védelmi intézkedések meghozatalakor az érintett személyek szempontjait azonos tisztelettel és körültekintéssel kell mérlegelni – állapította meg jelentésében dr. Kozma Ákos ombudsman.

    Az alapvető jogok biztosa jelentésében rámutatott, hogy a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló rendelkezések az orrot és szájat folyamatosan elfedő maszk viselését írják elő. Mindez számos betegcsoport és fogyatékossággal élő személy számára jelentett megoldhatatlan nehézséget. Az értelmi fogyatékossággal, pszichoszociális fogyatékossággal, illetőleg az autizmus spektrumzavarral élő emberek esetében 2020 novemberében megtörtént a mentesítés, az egyéb egészségügyi okból maszkviselésre képtelen emberek számára azonban a szabályozás azóta sem biztosít kimentési lehetőséget.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.