OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2021. április 16., péntek 20:14

A Magyarországi Evangélikus Egyház közleménye
    Budapest, 2021. április 16., péntek (OS) - A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnökségének nyilatkozata a wormsi birodalmi gyűlés 500. évfordulóján.

    Az 1517. október 31-én elindult reformáció folyamatának sorsfordító pillanata volt, amikor 1521. április 18-án, a wormsi birodalmi gyűlésen Luther Márton a császári felszólítás ellenére sem vonta vissza tanait, mondván, hogy ő "a Szentírás foglya", és hogy "nem tanácsos az embernek a lelkiismerete ellen tenni". A reformátor nagy személyes kockázatot vállalt a nyílt vitával, korábban már pápai átok is sújtotta.

"Itt állok, másként nem tehetek" – a hagyomány szerint ezzel a mondattal tette világossá hitvallásos elkötelezettségét, és ezáltal saját személyét Németország-, majd Európa-szerte ismert közszereplővé, tanainak sorsát a hitviták kereteit szétfeszítő közüggyé tette.

A birodalmi gyűlést követően Luthert Wartburg várába menekítették, ahol a Biblia német nyelvre fordításával nemcsak a keresztyén tanítás közérthetőségét segítette elő, hanem a nemzeti nyelvek és kultúrák fejlődésének is nagy lendületet adott.

Luther Krisztust és a kegyelmes Istent középpontba állító tanítása napjainkban is sokaknak nyújthat vigasztalást, bíztatást. Bátorságának személyes példája mindenkinek erőt adhat, aki meggyőződését és lelkiismeretét követve cselekszik.

A MEE elnöksége a wormsi birodalmi gyűlés 500. évfordulójára emlékezve a reformátor példája nyomán hívja fel a figyelmet az egyházak hivatására és felelősségére a járványsújtotta Magyarországon és az önmagát kereső Európában.
    
     Kiadó: Magyarországi Evangélikus Egyház

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.